sobota 11. júla 2015

Kościelec, Svinica a Kasprov vrch

Kościelec (2155m) je nápadným skalný vrch v dlhom hrebeni, ktorý rozdľuje Gasienicowou dolinu.             Z vrcholu je výhľad na celé údolie Gąsienicowa a na panorámu vrcholov Orlej perci.


Svinica (2301m) je impozantný vrchol západných Vysokých Tater tvoriaci dominantu doliny Zadná Tichá i Gasienicowa. Má dva vrcholi - vyšší vrchol je 2301m vysoký a ide naň turistická značka a nižší má 2291m. Svinica je oblúbený a často navštevovaný vrchol hlavne pre blizkosť lanovky na Kasprov vrch.


Kasprov vrch (1987m) Kasprowy Wierch v polštine je vrch v Západných Tatrách na hranici Slovenska a Poľska.
Názov vrchu pochádza podľa povesti od mena majiteľa lokality, gorala Kaspera. Vrchol je vďaka lanovke ľahko dostupný a patrí tak k najnavštevovanejším v Tatrách. V budove lanovky v nadmorskej výške 1 959 m n. m. sa nachádza okrem meteorologickej stanice aj bar a reštaurácia.

Koscielec
Svinica
Kasprov vrch

Fotografie:



Nadmorská výška:   max: 2301 m. n. m.                                Približný čas: 10h
                               min:   935 m. n. m.

Popis trasy:
Zakopane - Kuźnice, Dolinou Jaworzynka na Przelecz miedzy Kopami, Murowaniec, Czarny staw Gasienicowy, sedlo Karb, Kościelec, sedlo Karb, Svinické sedlo, Svinica, Svinické sedlo, Laliové sedlo, Suché sedlo, Kasprov vrch,  Kuźnice - Zakopane