štvrtok 25. júla 2013

Ganek, Rumanov štít, Zlobivá

Ganek (Gánok) (2459 m) vyrastá v hlavnom hrebeni nad troma dolinami: Kačacou, Rumanovou a Ťažkou. Smerom na SZ od hlavného vrcholu leží Prostredný Ganek a Malý Ganek. Masív Ganku je oddelený od Rumanovho štítu Gankovou štrbinou a od Vysokej troma Rumanovými sedlami. Ganek je známy najmä svojou severnou stenou zakončenou ešte známejšou Galériou Ganku.
Rumanov štít je dvojvrchol v hlavnom hrebeni Vysokých Tatier. Hlavný, severozápadný vrchol má 2428 m, juhovýchodný 2419 m. Do Kačacej doliny spadá pôsobivou, vyše 600 metrovou severovýchodnou stenou, ktorá je súčasťou mohutného tzv. „Kačacieho múra.“  Od Gánku ho delí Gánková štrbina, od Zlobivej Vyšná Zlobná štrbina. Štít dostal názov podľa známeho horského vodcu 19. storočia Jána Rumana Driečneho.
Zlobivá je štíhly trojvrcholový štít v hlavnom hrebeni Vysokých Tatier. Hlavný z troch vrcholov (2426 m) je severozápadný, prostredný sa nazýva Wachterova veža a najnižší juhozápadný Zlobná kopa (asi 2420 m). Do Kačacej doliny spadá 400-metrovou severovýchodnou stenou, ktorá je súčasťou mohutného tzv. Kačacieho múra. Patrí k ťažšie dostupným a menej navštevovaným štítom.
Ganek, Rumanov štít, Zlobivá
                                     Fotografie

Nadmorská výška:  max: 2459  m. n. m.
                              min:  1280  m. n. m.

Približný čas:    10:00

Popis trasy:
Poprad.pleso - žel. zastávka, Poprad.pleso, Zlomisková dolina, Gankova štrbina, Ganek, Gankova štrbina, Rumanov štít, Rumanova štrbina, Zlobivá, Zlomisková dolina, Poprad.pleso, Poprad.pleso           žel. zastávka